w , ,

Zupa z groszku

Składniki:

  • groszek zielony (700 gramów)
  • ziemniaki (4 sztuk)
  • seler (1 sztuk)
  • jogurt naturalny (1 szklanek)
  • szpinak (4 łyżek stołowych)
  • czosnek (1 ząbki)
  • listki bazylii (według uznania)
  • imbir (według uznania)
  • kminek (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Groszek oczyścić, kilka ziarenek odłożyć. Ziemniaki, seler, groszek i posiekany szpinak wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować 20 minut. Przestudzony wywar z warzywami zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i imbirem. Do jogurtu dodać oczyszczony, zmiażdżony czosnek i doprawić do smaku. Zupę rozlać na talerze, dodać po porcji jogurtu i udekorować groszkiem oraz listkami bazylii.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Kotlety ziemniaczane z bryndzą

Pierniczki prostokątne