Składniki:
- groszek zielony (700 gramów)
- ziemniaki (4 sztuk)
- seler (1 sztuk)
- jogurt naturalny (1 szklanek)
- szpinak (4 łyżek stołowych)
- czosnek (1 ząbki)
- listki bazylii (według uznania)
- imbir (według uznania)
- kminek (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Groszek oczyścić, kilka ziarenek odłożyć. Ziemniaki, seler, groszek i posiekany szpinak wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować 20 minut. Przestudzony wywar z warzywami zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem i imbirem. Do jogurtu dodać oczyszczony, zmiażdżony czosnek i doprawić do smaku. Zupę rozlać na talerze, dodać po porcji jogurtu i udekorować groszkiem oraz listkami bazylii.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób