w , ,

Pieczony bekon z musem jabłkowym

Składniki:

  • bekon (4 plastry)
  • jabłka (1 sztuk)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • rodzynki (2 łyżek stołowych)
  • oliwa (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Obrane, duże, jabłko pokroić w cienkie plasterki usuwając gniazda nasienne. Plasterki jabłka włożyć na rozgrzane masło i dusić, aż się rozpadną. Wymieszać z umytymi rodzynkami.
W każdym grubym plastrze chudego bekonu wyciąć ostrym nożem kieszonkę. Nałożyć do niej mus jabłkowy i spiąć wykałaczką. Plastry bekonu skropić oliwą i piec na średnio nagrzanym grillu 7 minut z każdej strony. Gdy będą lekko przypieczone zdjąć z rusztu. Podawać z bułką.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Buraczki z serem pleśniowym

Jajecznica z szynką i cebulą