w ,

Kiełbasa swojska

Składniki:

  • wieprzowina (5 kilogramów)
  • słonina (1/2 kilogramów)
  • sól (6 łyżek stołowych)
  • saletra (1 łyżek stołowych)
  • czosnek (10 ząbki)
  • pieprz czarny mielony (1 łyżek deserowych)
  • kiełbaśnica 8 metrów (1 sztuk)

Przygotowanie:

Wieprzowinę pokroić w drobną kostkę. Sól wymieszać z saletrą i przyprawami, dodać do mięsa i dodając stopniowo wywar mieszać i wyrabiać jak ciasto, aż do całkowitego wchłonięcia wywaru. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę słoninę i wymieszać aż do równomiernego rozmieszczenia kostek słoniny w masie mięsnej. Ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i pozostawić w temperaturze pokojowej na dobę. Osłonki napełnić masą dość ściśle, a końce związać mocnym sznurkiem, formując odcinki długości 35 – 40 cm. Zawiesić kiełbasy w chłodnym przewiewnym miejscu na około 4 godziny, a następnie wędzić ciepłym dymem przez 3 godziny, ostudzić i przenieść do chłodnej, suchej spiżarni.

Czas przygotowania:

360 minut

Porcja dla:

40 osób

Sangria

Pasztet z zająca