Składniki:
- wieprzowina (5 kilogramów)
- słonina (1/2 kilogramów)
- sól (6 łyżek stołowych)
- saletra (1 łyżek stołowych)
- czosnek (10 ząbki)
- pieprz czarny mielony (1 łyżek deserowych)
- kiełbaśnica 8 metrów (1 sztuk)
Przygotowanie:
Wieprzowinę pokroić w drobną kostkę. Sól wymieszać z saletrą i przyprawami, dodać do mięsa i dodając stopniowo wywar mieszać i wyrabiać jak ciasto, aż do całkowitego wchłonięcia wywaru. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę słoninę i wymieszać aż do równomiernego rozmieszczenia kostek słoniny w masie mięsnej. Ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i pozostawić w temperaturze pokojowej na dobę. Osłonki napełnić masą dość ściśle, a końce związać mocnym sznurkiem, formując odcinki długości 35 – 40 cm. Zawiesić kiełbasy w chłodnym przewiewnym miejscu na około 4 godziny, a następnie wędzić ciepłym dymem przez 3 godziny, ostudzić i przenieść do chłodnej, suchej spiżarni.
Czas przygotowania:
360 minut
Porcja dla:
40 osób