Składniki:
- miód gryczany (125 gramów)
- mąka (250 gramów)
- cukier (50 gramów)
- mleko (2 łyżek stołowych)
- masło (50 gramów)
- cukier brązowy (50 gramów)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- przyprawa do piernika (2 łyżek deserowych)
- lukier (według uznania)
- cukier kryształ (2 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Masło, miód, cukier oraz mleko podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, ostudzić.
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem brązowym, proszkiem oraz przyprawą do pierników, dodać do masy miodowej i dokładnie zagnieść. Przykryć i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na placek i wyciąć z niego 15 prostokątów (4×10 cm). Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, wystudzić.
Zimne posmarować lukrem i udekorować cukrem kryształem.
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem brązowym, proszkiem oraz przyprawą do pierników, dodać do masy miodowej i dokładnie zagnieść. Przykryć i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na placek i wyciąć z niego 15 prostokątów (4×10 cm). Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, wystudzić.
Zimne posmarować lukrem i udekorować cukrem kryształem.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
15 osób