w , ,

Pierniczki prostokątne

Składniki:

  • miód gryczany (125 gramów)
  • mąka (250 gramów)
  • cukier (50 gramów)
  • mleko (2 łyżek stołowych)
  • masło (50 gramów)
  • cukier brązowy (50 gramów)
  • proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
  • przyprawa do piernika (2 łyżek deserowych)
  • lukier (według uznania)
  • cukier kryształ (2 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Masło, miód, cukier oraz mleko podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, ostudzić.
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem brązowym, proszkiem oraz przyprawą do pierników, dodać do masy miodowej i dokładnie zagnieść. Przykryć i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować na placek i wyciąć z niego 15 prostokątów (4×10 cm). Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, wystudzić.
Zimne posmarować lukrem i udekorować cukrem kryształem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

15 osób

Zupa z groszku

Kotlety z grzybów po litewsku