w ,

Placki z tatarem z pstrąga

Składniki:

  • filety z pstrąga (450 gramów)
  • szalotki (3 sztuk)
  • pomidory (3 sztuk)
  • sok z cytryny (4 łyżek stołowych)
  • ziemniaki (3 sztuk)
  • olej słonecznikowy (3 łyżek stołowych)
  • oliwa z oliwek (3 łyżek stołowych)
  • szczypiorek (1 pęczek)
  • śmietana kremówka (100 gramów)
  • sałata (80 gramów)
  • gałka muszkatołowa (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone filety pokroić w drobna kostkę i wymieszać z posiekana drobno cebulką. Sparzone pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę i wymieszać z rybą. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz 1-2 łyżkami soku cytrynowego.
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach, doprawić gałka, sola oraz pieprzem. Z masy usmażyć 6 płaskich, złocistych placków na oleju wymieszanym z oliwą.
Oczyszczony szczypiorek posiekać i wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem oraz pozostałym sokiem cytrynowym. Porcje tatara nakładać na placki i podawać ze śmietana na liściach sałaty.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

6 osób

Kuskus z bakaliami

Buraczki z serem pleśniowym