Składniki:
- filety z pstrąga (450 gramów)
- szalotki (3 sztuk)
- pomidory (3 sztuk)
- sok z cytryny (4 łyżek stołowych)
- ziemniaki (3 sztuk)
- olej słonecznikowy (3 łyżek stołowych)
- oliwa z oliwek (3 łyżek stołowych)
- szczypiorek (1 pęczek)
- śmietana kremówka (100 gramów)
- sałata (80 gramów)
- gałka muszkatołowa (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone filety pokroić w drobna kostkę i wymieszać z posiekana drobno cebulką. Sparzone pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę i wymieszać z rybą. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz 1-2 łyżkami soku cytrynowego.
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach, doprawić gałka, sola oraz pieprzem. Z masy usmażyć 6 płaskich, złocistych placków na oleju wymieszanym z oliwą.
Oczyszczony szczypiorek posiekać i wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem oraz pozostałym sokiem cytrynowym. Porcje tatara nakładać na placki i podawać ze śmietana na liściach sałaty.
Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach, doprawić gałka, sola oraz pieprzem. Z masy usmażyć 6 płaskich, złocistych placków na oleju wymieszanym z oliwą.
Oczyszczony szczypiorek posiekać i wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem oraz pozostałym sokiem cytrynowym. Porcje tatara nakładać na placki i podawać ze śmietana na liściach sałaty.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
6 osób