w , ,

Jajecznica z szynką i cebulą

Składniki:

  • jajka (4 sztuk)
  • szynka, plastry grube (5 sztuk)
  • cebula mała (1 sztuk)
  • oliwa z oliwek (według uznania)
  • zioła prowansalskie (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Jajka rozkłócić w miseczce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oczyszczoną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Gdy będzie szklista, dodać paseczki szynki. Na podsmażoną cebulę i szynkę wylać rozkłócone jajka. Doprawić ziołami prowansalskimi. Gdy jajecznica się zetnie przełożyć na talerz.

Czas przygotowania:

10 minut

Porcja dla:

1 osoby

Pieczony bekon z musem jabłkowym

Kalarepka faszerowana ryżem z pieczarkami