w , ,

Buraczki z serem pleśniowym

Składniki:

  • buraki (4 sztuk)
  • ser z niebieską pleśnią (100 gramów)
  • orzechy włoskie (100 gramów)
  • kolendra (0,5 pęczek)
  • ocet (2 łyżek stołowych)
  • oliwa (0,5 szklanek)
  • cukier (0,5 łyżek deserowych)
  • musztarda Dijon (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Sos: utrzeć musztardę, ocet, oliwę, sól, cukier oraz pieprz na gęsty sos.
Wyszorowane buraki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na suchej patelni uprażyć orzechy. oczyszczoną, osączoną kolendrę pokroić.
Na dużym płaskim talerzu ułożyć w rozetę buraczki. Obficie skropić sosem, posypać rozkruszonym serem oraz pokruszonymi orzechami, pieprzem i listkami kolendry.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

6 osób

Placki z tatarem z pstrąga

Pieczony bekon z musem jabłkowym