Składniki:
- buraki (4 sztuk)
- ser z niebieską pleśnią (100 gramów)
- orzechy włoskie (100 gramów)
- kolendra (0,5 pęczek)
- ocet (2 łyżek stołowych)
- oliwa (0,5 szklanek)
- cukier (0,5 łyżek deserowych)
- musztarda Dijon (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Sos: utrzeć musztardę, ocet, oliwę, sól, cukier oraz pieprz na gęsty sos.
Wyszorowane buraki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na suchej patelni uprażyć orzechy. oczyszczoną, osączoną kolendrę pokroić.
Na dużym płaskim talerzu ułożyć w rozetę buraczki. Obficie skropić sosem, posypać rozkruszonym serem oraz pokruszonymi orzechami, pieprzem i listkami kolendry.
Wyszorowane buraki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na suchej patelni uprażyć orzechy. oczyszczoną, osączoną kolendrę pokroić.
Na dużym płaskim talerzu ułożyć w rozetę buraczki. Obficie skropić sosem, posypać rozkruszonym serem oraz pokruszonymi orzechami, pieprzem i listkami kolendry.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
6 osób