w , ,

Czereśniowa zapiekanka

Składniki:

  • twarożek (250 gramów)
  • cukier (150 gramów)
  • śmietana (200 mililitrów)
  • jajka (4 sztuk)
  • skórka z cytryny – otarta (2 sztuk)
  • masło (100 gramów)
  • melisa (1 gałązki)
  • trawa cytrynowa (1 gałązki)
  • czereśnie (300 gramów)

Przygotowanie:

Umyte czereśnie wydrylować. 7 łyżek masła roztopić i ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na białą gładka masę. Twarożek wymieszać ze śmietaną, dodać ubitą żółtka, roztopione masło, skórkę cytrynową, czereśnie, listki melisy i posiekana trawę cytrynową oraz ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, wyrównać. Piec ok. 50 minut w 160 stopniach, ale tylko do momentu, aż wierzch ciasta nie za mocno się przyrumieni. Podawać schłodzone lub lekko ciepłe. Porcje nabierać bezpośrednio z naczynia, w którym ciasto zostało upieczone.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

6 osób

Zupa jarzynowa z buraczkiem

Selery w sosie koperkowym