Składniki:
- twarożek (250 gramów)
- cukier (150 gramów)
- śmietana (200 mililitrów)
- jajka (4 sztuk)
- skórka z cytryny – otarta (2 sztuk)
- masło (100 gramów)
- melisa (1 gałązki)
- trawa cytrynowa (1 gałązki)
- czereśnie (300 gramów)
Przygotowanie:
Umyte czereśnie wydrylować. 7 łyżek masła roztopić i ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na białą gładka masę. Twarożek wymieszać ze śmietaną, dodać ubitą żółtka, roztopione masło, skórkę cytrynową, czereśnie, listki melisy i posiekana trawę cytrynową oraz ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, wyrównać. Piec ok. 50 minut w 160 stopniach, ale tylko do momentu, aż wierzch ciasta nie za mocno się przyrumieni. Podawać schłodzone lub lekko ciepłe. Porcje nabierać bezpośrednio z naczynia, w którym ciasto zostało upieczone.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
6 osób