w

Brukselka zasmażana po niemiecku

Składniki:

  • brukselka (500 gramów)
  • oliwa z oliwek (2 łyżek stołowych)
  • polędwica (1 łyżek stołowych)
  • kminek (według uznania)
  • majeranek (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, opłukać i gotować w osolonej wodzie z przyprawami około 10 minut. Odcedzić, przełożyć do płaskiego garnka, dodać oliwę, przykryć i dusić na małym ogniu. Po 15 minutach zdjąć pokrywkę i obrumienić brukselkę ze wszystkich stron. Przełożyć na półmisek. Posypać zieloną pietruszką.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

2 osób

Ciasto drożdżowe z wiśniami i serkiem

Ruloniki ze śledzi