Składniki:
- kurczak (1 sztuk)
- słonina (10 dekagramów)
- boczek wędzony (20 dekagramów)
- cebula (2 sztuk)
- wino białe wytrawne (0.5 szklanek)
- mąka (1 łyżek stołowych)
- śmietana (0.5 szklanek)
- jałowiec ziarna (20 sztuk)
- ziele angielskie (6 sztuk)
- liście laurowe (1 sztuk)
- sól (według uznania)
- kwasek cytrynowy (według uznania)
- natka pietruszki (według uznania)
Przygotowanie:
Sprawione kurczę natrzeć zmielonym jałowcem i solą, pozostawić na kilka godzin w zimnie. Przygotowane kurczę naszpikować pokrojoną w paski słoniną, włożyć do szybkowaru, dodać drobno pokrojony boczek, oczyszczoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać wino, podlać jeszcze wodą (około 1 szklanki), zamknąć szybkowar i dusić 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie kurczę wyjąć, pociąć na porcje. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać zmieszaną z mąką śmietanę, doprawić solą, kwaskiem cytrynowym i zagotować. Podawać kurczę na gorąco, polane sosem i posypane natką pietruszki, z kartoflami, kaszą lub kluskami.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób