w

Kurczę po myśliwsku

Składniki:

  • kurczak (1 sztuk)
  • słonina (10 dekagramów)
  • boczek wędzony (20 dekagramów)
  • cebula (2 sztuk)
  • wino białe wytrawne (0.5 szklanek)
  • mąka (1 łyżek stołowych)
  • śmietana (0.5 szklanek)
  • jałowiec ziarna (20 sztuk)
  • ziele angielskie (6 sztuk)
  • liście laurowe (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • kwasek cytrynowy (według uznania)
  • natka pietruszki (według uznania)

Przygotowanie:

Sprawione kurczę natrzeć zmielonym jałowcem i solą, pozostawić na kilka godzin w zimnie. Przygotowane kurczę naszpikować pokrojoną w paski słoniną, włożyć do szybkowaru, dodać drobno pokrojony boczek, oczyszczoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać wino, podlać jeszcze wodą (około 1 szklanki), zamknąć szybkowar i dusić 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie kurczę wyjąć, pociąć na porcje. Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać zmieszaną z mąką śmietanę, doprawić solą, kwaskiem cytrynowym i zagotować. Podawać kurczę na gorąco, polane sosem i posypane natką pietruszki, z kartoflami, kaszą lub kluskami.

Czas przygotowania:

25 minut

Porcja dla:

4 osób

Szczupak w winie

Rizotto z białymi truflami