w ,

Parówki w glazurze

Składniki:

  • parówki (20 sztuk)
  • olej (2 – 3 łyżek stołowych)
  • powidła śliwkowe (1 szklanek)
  • sok z pomarańczy (0,5 sztuk)
  • imbir (1 szczypta)
  • goździki mielone (1 szczypta)

Przygotowanie:

W rondelku podgrzać powidła. Przetrzeć je przez sito, wymieszać z przyprawami korzennymi i sokiem z połowy pomarańczy, jeszcze raz podgrzać. Z parówek zdjąć osłonki. Długie kiełbaski przekroić na pół i na obu końcach ponacinać na krzyż.Ułożyć wszystkie parówki na nasmarowanej olejem blasze i podpiekać w nagrzanym piekarniku. Gdy się zrumienią, pędzelkiem nanieść na nie gorącą glazurę i piec dalej. Po kilku minutach obrócić parówki na drugą stronę i posmarować glazurą. Powtarzać te czynności jeszcze 2-3 razy co 3-4 min. Parówki wyjąć z pieca, gdy zbrązowieją i staną się błyszczące. Podawać z bagietką lub ciabatą i musztardą.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

6 osób

Babka żebrowiec

Pyszny torcik