Składniki:
- parówki (20 sztuk)
- olej (2 – 3 łyżek stołowych)
- powidła śliwkowe (1 szklanek)
- sok z pomarańczy (0,5 sztuk)
- imbir (1 szczypta)
- goździki mielone (1 szczypta)
Przygotowanie:
W rondelku podgrzać powidła. Przetrzeć je przez sito, wymieszać z przyprawami korzennymi i sokiem z połowy pomarańczy, jeszcze raz podgrzać. Z parówek zdjąć osłonki. Długie kiełbaski przekroić na pół i na obu końcach ponacinać na krzyż.Ułożyć wszystkie parówki na nasmarowanej olejem blasze i podpiekać w nagrzanym piekarniku. Gdy się zrumienią, pędzelkiem nanieść na nie gorącą glazurę i piec dalej. Po kilku minutach obrócić parówki na drugą stronę i posmarować glazurą. Powtarzać te czynności jeszcze 2-3 razy co 3-4 min. Parówki wyjąć z pieca, gdy zbrązowieją i staną się błyszczące. Podawać z bagietką lub ciabatą i musztardą.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
6 osób