Składniki:
- mąka (200 gramów)
- cukier (300 gramów)
- sól (1 szczypta)
- proszek do pieczenia (1 łyżek deserowych)
- masło (250 gramów)
- jajko (1 sztuk)
- śmietana (5 łyżek deserowych)
- miód (1 łyżek stołowych)
- płatki migdałowe (150 gramów)
- wiśnie bez pestek (750 gramów)
- budyń waniliowy (1 sztuk)
- mleko (500 mililitrów)
- żelatyna (2 łyżek deserowych)
- śmietana kremówka (500 mililitrów)
Przygotowanie:
Ciasto: mąka 200g cukier 75g ,sól szczypta, łyżeczka proszku do pieczenia , 100g masła.
Jajko, 2 łyżki śmietany wszystko należy dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, zawinąć w folię i na pół godziny włożyć do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa cienkie placki. jedną część ciasta położyć do kwadratowej formy wyłożonej pergaminem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasto wystudzić.
Masa: masło 150g, cukier 200g, łyżka miodu, 3 łyżki śmietany, 150g płatków migdałowych.
Masło zagotować z cukrem, miodem i śmietaną. Następnie zdjąć z ognia, dodać płatki migdałowe i mieszać. Druga część rozwałkowanego ciasta przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, a na wierzch wyłożyć masę migdałową. Piec 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty.
Nadzienie: wiśnie 750g, budyń, pół litra mleka, 40g cukru, 2 łyżki żelatyny, śmietana kremówka.
Pierwszy upieczony placek otoczyć ramką zrobionej z folii aluminiowej i ułożć na nim odsączone wiśnie. Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Następnie dodać rozpuszczona żelatynę, wymieszać i wystudzić. Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wiśnie. Całość pokryć pokryć przygotowanymi kawałkami ciasta z masą migdałową. Ciasto na 3 godziny przetrzymywać po zrobieniu w lodówce.
Jajko, 2 łyżki śmietany wszystko należy dokładnie wymieszać na gładkie ciasto, zawinąć w folię i na pół godziny włożyć do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa cienkie placki. jedną część ciasta położyć do kwadratowej formy wyłożonej pergaminem i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone ciasto wystudzić.
Masa: masło 150g, cukier 200g, łyżka miodu, 3 łyżki śmietany, 150g płatków migdałowych.
Masło zagotować z cukrem, miodem i śmietaną. Następnie zdjąć z ognia, dodać płatki migdałowe i mieszać. Druga część rozwałkowanego ciasta przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, a na wierzch wyłożyć masę migdałową. Piec 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty.
Nadzienie: wiśnie 750g, budyń, pół litra mleka, 40g cukru, 2 łyżki żelatyny, śmietana kremówka.
Pierwszy upieczony placek otoczyć ramką zrobionej z folii aluminiowej i ułożć na nim odsączone wiśnie. Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Następnie dodać rozpuszczona żelatynę, wymieszać i wystudzić. Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wiśnie. Całość pokryć pokryć przygotowanymi kawałkami ciasta z masą migdałową. Ciasto na 3 godziny przetrzymywać po zrobieniu w lodówce.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
8 osób