w

Ryż na winie

Składniki:

  • ryż (1 szklanek)
  • woda (1 szklanek)
  • wino białe półsłodkie (1 szklanek)
  • cukier (0.5 szklanek)
  • morele (4 sztuk)
  • wanilia (0.5 sztuk)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • cukier puder (według uznania)

Przygotowanie:

Wsypać do szybkowaru ryż, wrzucić rozerwaną wanilię wlać wodę i wino. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po ugotowaniu szybkowar otworzyć, ryż nieco przestudzić i układać ciasno w salaterce lub innej formie opłukanej zimną wodą i wysypanej cukrem pudrem. Po kilku godzinach wyłożyć ryż na półmisek i przybrać połówkami moreli.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

3 osób

Rizotto z białymi truflami