w ,

Śledzie w oleju z cytryną

Składniki:

  • filet ze śledzia (600 gramów)
  • mleko (2 szklanek)
  • cebula (2 sztuk)
  • olej (1 szklanek)
  • liście laurowe (2 sztuk)
  • sok z cytryny (1 sztuk)

Przygotowanie:

Filety moczyć w zimnej wodzie 3 godz.(wymieniając wodę co 30 minut). Potem odcisnąć, zalać mlekiem, przykryć i odstawić na 15 minut. Następnie wypłukać, pokroić w 4 cm. kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Obraną cebulę pokroić w cienkie piastry. W słoiku układać warstwami śledzie i cebulę, dodać liście laurowe i zalać olejem tak, żeby śledzie były całe zanurzone w tłuszczu i wstawić na dobę do lodówki.

Czas przygotowania:

240 minut

Porcja dla:

4 osób

Mielone klopsy z warzywami

Karkówka w piwie i w czosnku z pieprzem