w , ,

Kotlety ziemniaczane z bryndzą

Składniki:

  • ziemniaki (800 gramów)
  • bryndza (300 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • jajka (1 sztuk)
  • mąka (2 łyżek stołowych)
  • masło (2 łyżek stołowych)
  • bułka tarta (3 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • bułka tarta (według uznania)
  • orzechy włoskie mielone (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki ugotować, zmielić i lekko wystudzić. Oczyszczona cebule drobno posiekać oraz zrumienić na oleju i wymieszać z ziemniakami. Dodać jajko, bryndzę, mąkę oraz łyżeczkę masła, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Z masy dłońmi uformować zgrabne kotleciki, obtaczać w bułce tartej wymieszanej z mielonymi orzechami i smażyć na oleju, na jasnozłoty kolor. Pod koniec smażenia skropić kotlety resztą masła i podsmażać na małym ogniu pod przykryciem. podawać polane śmietaną lub sosem pomidorowym z dodatkiem surówki z białej kapusty, ogórka kiszonego, pomidora i dymki ze szczypiorkiem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Sos paprykowy

Zupa z groszku