Składniki:
- ziemniaki (800 gramów)
- bryndza (300 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- jajka (1 sztuk)
- mąka (2 łyżek stołowych)
- masło (2 łyżek stołowych)
- bułka tarta (3 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- bułka tarta (według uznania)
- orzechy włoskie mielone (według uznania)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone ziemniaki ugotować, zmielić i lekko wystudzić. Oczyszczona cebule drobno posiekać oraz zrumienić na oleju i wymieszać z ziemniakami. Dodać jajko, bryndzę, mąkę oraz łyżeczkę masła, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Z masy dłońmi uformować zgrabne kotleciki, obtaczać w bułce tartej wymieszanej z mielonymi orzechami i smażyć na oleju, na jasnozłoty kolor. Pod koniec smażenia skropić kotlety resztą masła i podsmażać na małym ogniu pod przykryciem. podawać polane śmietaną lub sosem pomidorowym z dodatkiem surówki z białej kapusty, ogórka kiszonego, pomidora i dymki ze szczypiorkiem.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób