w

Szczupak w winie

Składniki:

  • szczupak (1.3 kilogramów)
  • włoszczyzna (1 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • liście laurowe (2 sztuk)
  • pieprz ziarnisty (4 sztuk)
  • ziele angielskie (4 sztuk)
  • goździk (2 sztuk)
  • sok z cytryny (1 sztuk)
  • skórka z cytryny (1 sztuk)
  • wino czerwone wytrawne (1 szklanek)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • rodzynki (3 łyżek stołowych)
  • płatki migdałowe (3 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Szczupaka sprawić, odciąć łeb i ogon. Opłukać, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Obrane warzywa włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać 2 szklankami gorącej wody. Zagotować, włożyć łeb i ogon szczupaka, gotować 1 godzinę na małym ogniu. Wywar przecedzić i gotować tak, aby odparował do objętości 1 szklanki. Rybę pokroić na porcje, ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem. Gotować 10 minut na małym ogniu. Rodzynki sparzyć, osączyć. Mąkę zasmażyć z masłem na rumiano. Wlać wino, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i skórką z cytryny. Gęsty sos wlać do ryb. Wrzucić migdały, dusić 8-10 minut.

Czas przygotowania:

130 minut

Porcja dla:

7 osób

Sałatka z surowych pieczarek i pomidorów

Kurczę po myśliwsku