Składniki:
- szczupak (1.3 kilogramów)
- włoszczyzna (1 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- liście laurowe (2 sztuk)
- pieprz ziarnisty (4 sztuk)
- ziele angielskie (4 sztuk)
- goździk (2 sztuk)
- sok z cytryny (1 sztuk)
- skórka z cytryny (1 sztuk)
- wino czerwone wytrawne (1 szklanek)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- cukier (według uznania)
- rodzynki (3 łyżek stołowych)
- płatki migdałowe (3 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Szczupaka sprawić, odciąć łeb i ogon. Opłukać, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Obrane warzywa włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać 2 szklankami gorącej wody. Zagotować, włożyć łeb i ogon szczupaka, gotować 1 godzinę na małym ogniu. Wywar przecedzić i gotować tak, aby odparował do objętości 1 szklanki. Rybę pokroić na porcje, ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem. Gotować 10 minut na małym ogniu. Rodzynki sparzyć, osączyć. Mąkę zasmażyć z masłem na rumiano. Wlać wino, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i skórką z cytryny. Gęsty sos wlać do ryb. Wrzucić migdały, dusić 8-10 minut.
Czas przygotowania:
130 minut
Porcja dla:
7 osób