Składniki:
- ryż (240 gramów)
- wołowina (300 gramów)
- woda (1 litrów)
- masło (50 gramów)
- słonina (10 gramów)
- szynka (10 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- marchew (1 sztuk)
- seler naciowy łodyga (1 sztuk)
- wino białe półsłodkie (0.5 szklanek)
- parmezan starty (50 gramów)
- trufle białe (40 gramów)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Wołowinę ze słoniną, szynką i połową cebuli zrumienić na małym ogniu, po czym zalać wodą, dodać sól, seler, marchew i gotować 2 godziny. Ugotowany rosół przecedzić. Pokrojoną drugą połowę cebuli smażyć przez 3 minuty z połową przygotowanej porcji masła, a następnie zalać 1/2 szklanki wody i gotować jeszcze e minut. Po upływie tego czasu wsypać ryż i prażyć 2 minuty, po czym wlać wino, a gdy odparuje, dolać odpowiednią ilość rosołu. Gdy ryż się ugotuje, zdjąć rizotto z ognia, przyprawić masłem i parmezanem. Dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć plasterki trufli i podawać na stół.
Czas przygotowania:
130 minut
Porcja dla:
4 osób