w ,

Rizotto z białymi truflami

Składniki:

  • ryż (240 gramów)
  • wołowina (300 gramów)
  • woda (1 litrów)
  • masło (50 gramów)
  • słonina (10 gramów)
  • szynka (10 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • marchew (1 sztuk)
  • seler naciowy łodyga (1 sztuk)
  • wino białe półsłodkie (0.5 szklanek)
  • parmezan starty (50 gramów)
  • trufle białe (40 gramów)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Wołowinę ze słoniną, szynką i połową cebuli zrumienić na małym ogniu, po czym zalać wodą, dodać sól, seler, marchew i gotować 2 godziny. Ugotowany rosół przecedzić. Pokrojoną drugą połowę cebuli smażyć przez 3 minuty z połową przygotowanej porcji masła, a następnie zalać 1/2 szklanki wody i gotować jeszcze e minut. Po upływie tego czasu wsypać ryż i prażyć 2 minuty, po czym wlać wino, a gdy odparuje, dolać odpowiednią ilość rosołu. Gdy ryż się ugotuje, zdjąć rizotto z ognia, przyprawić masłem i parmezanem. Dokładnie wymieszać, na wierzchu ułożyć plasterki trufli i podawać na stół.

Czas przygotowania:

130 minut

Porcja dla:

4 osób

Kurczę po myśliwsku

Ryż na winie