w ,

Węgorz w galarecie

Składniki:

  • węgorz (1 sztuk)
  • gorczyca (1 łyżek deserowych)
  • pieprz (według uznania)
  • ziele angielskie (2 ziarna)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • sol (według uznania)
  • woda (1 szklanek)
  • ocet 10% (40 mililitrów)
  • cukier (0,5 łyżek deserowych)

Przygotowanie:

Opłukanego węgorza podzielić na dzwonka, posolić i ułożyć luźno w słoiku. Dodać przyprawy.
Szklankę zimnej wody wymieszać z octem i cukrem. Tą zaprawą zalać węgorza w słoiku i dobrze zakręcić. Wstawić do garnka z wodą i gotować 20 minut. Po wyjęciu z wody słoik postawić do góry dnem. Jak ostygnie wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Muffinki ziemniaczane z warzywami

Chleb rosyjski