Składniki:
- węgorz (1 sztuk)
- gorczyca (1 łyżek deserowych)
- pieprz (według uznania)
- ziele angielskie (2 ziarna)
- liść laurowy (1 sztuk)
- sol (według uznania)
- woda (1 szklanek)
- ocet 10% (40 mililitrów)
- cukier (0,5 łyżek deserowych)
Przygotowanie:
Opłukanego węgorza podzielić na dzwonka, posolić i ułożyć luźno w słoiku. Dodać przyprawy.
Szklankę zimnej wody wymieszać z octem i cukrem. Tą zaprawą zalać węgorza w słoiku i dobrze zakręcić. Wstawić do garnka z wodą i gotować 20 minut. Po wyjęciu z wody słoik postawić do góry dnem. Jak ostygnie wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia.
Szklankę zimnej wody wymieszać z octem i cukrem. Tą zaprawą zalać węgorza w słoiku i dobrze zakręcić. Wstawić do garnka z wodą i gotować 20 minut. Po wyjęciu z wody słoik postawić do góry dnem. Jak ostygnie wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób