w

Zupa rumunska

Składniki:

  • papryka zielona (1 sztuk)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • marchew (3 sztuk)
  • mieso mielone (500 gramów)
  • ryż (1 szklanek)
  • jajko (2 sztuk)
  • przecier pomidorowy (1 sztuk)
  • kostki rosolowe (2 kostek)
  • kwasek cytrynowy (1 łyżek stołowych)
  • liść laurowy (3 listków)
  • makaron cienki (1 szklanek)

Przygotowanie:

Papryki,cebule i marchew, myjemy, kroimy w drobne kostki, marchewkę można zetrzeć na tarce, wrzucamy do garnka z woda, i gotujemy.Dodajemy kostki rosołowe i 3liscie laurowe.Zostawiamy na ogniu. Wkładamy w półmisek mięso mielone, dodajemy szklankę ryżu i jedno jajko,i mieszamy.Przyprawiamy do smaku.Robimy z mięsa mielonego kulki i po kolei wkładamy do zupy.Dodajemy szklankę cienkiego makaronu,zostawiamy na ogniu ok.40min.Dodajemy przecier pomidorowy, i kwasek cytrynowy-ok. 1 łyżkę stołowa, można dodać więcej jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśna.sprawdzamy czy mięso i ryz są miękkie, jeśli tak, rozbijamy jedno jajko na talerzu i mieszamy je widelcem, wlewamy do zupy, szybko mieszając.Przyprawiamy zupę do smaku sola i pieprzem, dodajemy drobno posiekana pietruszkę i gotowe 🙂

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

10 osób

Tradycyjny makowiec

Fale Dunaju