Składniki:
- papryka zielona (1 sztuk)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- marchew (3 sztuk)
- mieso mielone (500 gramów)
- ryż (1 szklanek)
- jajko (2 sztuk)
- przecier pomidorowy (1 sztuk)
- kostki rosolowe (2 kostek)
- kwasek cytrynowy (1 łyżek stołowych)
- liść laurowy (3 listków)
- makaron cienki (1 szklanek)
Przygotowanie:
Papryki,cebule i marchew, myjemy, kroimy w drobne kostki, marchewkę można zetrzeć na tarce, wrzucamy do garnka z woda, i gotujemy.Dodajemy kostki rosołowe i 3liscie laurowe.Zostawiamy na ogniu. Wkładamy w półmisek mięso mielone, dodajemy szklankę ryżu i jedno jajko,i mieszamy.Przyprawiamy do smaku.Robimy z mięsa mielonego kulki i po kolei wkładamy do zupy.Dodajemy szklankę cienkiego makaronu,zostawiamy na ogniu ok.40min.Dodajemy przecier pomidorowy, i kwasek cytrynowy-ok. 1 łyżkę stołowa, można dodać więcej jeżeli ktoś lubi bardziej kwaśna.sprawdzamy czy mięso i ryz są miękkie, jeśli tak, rozbijamy jedno jajko na talerzu i mieszamy je widelcem, wlewamy do zupy, szybko mieszając.Przyprawiamy zupę do smaku sola i pieprzem, dodajemy drobno posiekana pietruszkę i gotowe 🙂
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
10 osób