w , ,

Krem kalafiorowy

Składniki:

  • marchewka (2 sztuk)
  • por (0,5 sztuk)
  • seler (0,5 sztuk)
  • ziemniaki (2 sztuk)
  • pietruszka (1 sztuk)
  • bulion drobiowy (500 mililitrów)
  • kalafior mrożony (200 gramów)
  • śmietana (4 łyżek stołowych)
  • szczypiorek (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone ziemniaki, seler, marchewki i pietruszkę pokroić w niedużą kostkę, a białą część pora w nieduże kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do wrzącego bulionu i gotować 20 minut. Dodać kalafior bez rozmrażania i gotować jeszcze 10 minut. Kilka kawałków marchwi, ziemniaków i różyczek kalafiora wyjąć z garnka i odłożyć, a resztę warzyw zmiksować wraz z wywarem na krem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odłożone warzywa włożyć z powrotem do garnka z zupą i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. Zupę nalać do miseczek i udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

2 osób

Mrożony tort truskawkowy

Szynka pieczona