Składniki:
- mąka (500 gramów)
- mleko (1 szklanek)
- cukier (130 gramów)
- żółtka (3 sztuk)
- drożdże (50 gramów)
- masło rozpuszczone (60 gramów)
- cukier waniliowy (20 gramów)
- sól (1 szczypta)
- mak (250 gramów)
- cukier (150 gramów)
- masło (30 gramów)
- białka (2 sztuk)
- olejek migdałowy (według uznania)
- orzechy włoskie posiekane (50 gramów)
- migdały bez skórki, posiekane (50 gramów)
- rodzynki (50 gramów)
Przygotowanie:
Masa: mak opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, gotować, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Zemleć dwa razy. Smażyć 10 minut z 30g masła, 150g cukru i 10g cukru waniliowego, ciągle mieszając, przestudzić. Dodać posiekane bakalie i kilka kropel olejku, wymoczone i osączone rodzynki oraz pianę z 2 białek, wymieszać.
Ciasto: 2 żółtka utrzeć z 130g cukru, mąkę przesiać do miski, drożdże wymieszać z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą wlać do miski, dodać letnie mleko, masę jajeczną, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Gdy zacznie odstawać od ręki, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze chwile. Ciasto pozostawić w cieple, gdy dwukrotnie powiększy objętość, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować prostokąt i rozsmarować na nim masę makową. Ciasto zwinąć w rulon, włożyć do wąskiej , podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu.
Wyrośnięty makowiec posmarować żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach. Lekko ostudzone ciasto wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.
Ciasto: 2 żółtka utrzeć z 130g cukru, mąkę przesiać do miski, drożdże wymieszać z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą wlać do miski, dodać letnie mleko, masę jajeczną, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Gdy zacznie odstawać od ręki, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze chwile. Ciasto pozostawić w cieple, gdy dwukrotnie powiększy objętość, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować prostokąt i rozsmarować na nim masę makową. Ciasto zwinąć w rulon, włożyć do wąskiej , podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu.
Wyrośnięty makowiec posmarować żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach. Lekko ostudzone ciasto wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
10 osób