w , , ,

Tradycyjny makowiec

Składniki:

  • mąka (500 gramów)
  • mleko (1 szklanek)
  • cukier (130 gramów)
  • żółtka (3 sztuk)
  • drożdże (50 gramów)
  • masło rozpuszczone (60 gramów)
  • cukier waniliowy (20 gramów)
  • sól (1 szczypta)
  • mak (250 gramów)
  • cukier (150 gramów)
  • masło (30 gramów)
  • białka (2 sztuk)
  • olejek migdałowy (według uznania)
  • orzechy włoskie posiekane (50 gramów)
  • migdały bez skórki, posiekane (50 gramów)
  • rodzynki (50 gramów)

Przygotowanie:

Masa: mak opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, gotować, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Zemleć dwa razy. Smażyć 10 minut z 30g masła, 150g cukru i 10g cukru waniliowego, ciągle mieszając, przestudzić. Dodać posiekane bakalie i kilka kropel olejku, wymoczone i osączone rodzynki oraz pianę z 2 białek, wymieszać.
Ciasto: 2 żółtka utrzeć z 130g cukru, mąkę przesiać do miski, drożdże wymieszać z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą wlać do miski, dodać letnie mleko, masę jajeczną, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Gdy zacznie odstawać od ręki, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze chwile. Ciasto pozostawić w cieple, gdy dwukrotnie powiększy objętość, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować prostokąt i rozsmarować na nim masę makową. Ciasto zwinąć w rulon, włożyć do wąskiej , podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu.
Wyrośnięty makowiec posmarować żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach. Lekko ostudzone ciasto wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

10 osób

Zakąska z pomidora

Zupa rumunska