Składniki:

  • mąka (350 gramów)
  • margaryna (1 kostek)
  • cukier (1 szklanek)
  • jajka (6 sztuk)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • kakao (2 łyżek stołowych)
  • wiśnie konserwowe – słoik (1 sztuk)
  • mleko (0,5 szklanek)
  • cukier (100 gramów)
  • masło (1 kostek)
  • budyń waniliowy (1 sztuk)
  • skórka z cytryny – otarta (0,5 łyżek deserowych)
  • masło (100 gramów)
  • czekolada mleczna (100 gramów)
  • czekolada gorzka (100 gramów)

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć ze szklanka cukru stopniowo dodając jajka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. W średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia rozłożyć jasne ciasto, a na nim ciemne. Na wierzchu rozłożyć równą warstwą wydrylowane, osączone wiśnie. Piec ok. 45 minut w 185 stopniach.
Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotować gęsty budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu wymieszać ze skórką cytrynową i rozsmarować na zimnym cieście oraz wstawić do lodówki.
Polewa: obie połamane czekolady podgrzewać razem ze 100g masła w rondlu ustawionym na garnku z gotująca się wodą.
Na schłodzonym cieście rozprowadzić wystudzoną, płynna polewę i widelcem wyżłobić fale.

Czas przygotowania:

150 minut

Porcja dla:

14 osób

Zupa rumunska

Hibiscus Mojito