Składniki:
- mąka (350 gramów)
- margaryna (1 kostek)
- cukier (1 szklanek)
- jajka (6 sztuk)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- kakao (2 łyżek stołowych)
- wiśnie konserwowe – słoik (1 sztuk)
- mleko (0,5 szklanek)
- cukier (100 gramów)
- masło (1 kostek)
- budyń waniliowy (1 sztuk)
- skórka z cytryny – otarta (0,5 łyżek deserowych)
- masło (100 gramów)
- czekolada mleczna (100 gramów)
- czekolada gorzka (100 gramów)
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć ze szklanka cukru stopniowo dodając jajka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao i wymieszać. W średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia rozłożyć jasne ciasto, a na nim ciemne. Na wierzchu rozłożyć równą warstwą wydrylowane, osączone wiśnie. Piec ok. 45 minut w 185 stopniach.
Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotować gęsty budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu wymieszać ze skórką cytrynową i rozsmarować na zimnym cieście oraz wstawić do lodówki.
Polewa: obie połamane czekolady podgrzewać razem ze 100g masła w rondlu ustawionym na garnku z gotująca się wodą.
Na schłodzonym cieście rozprowadzić wystudzoną, płynna polewę i widelcem wyżłobić fale.
Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotować gęsty budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu wymieszać ze skórką cytrynową i rozsmarować na zimnym cieście oraz wstawić do lodówki.
Polewa: obie połamane czekolady podgrzewać razem ze 100g masła w rondlu ustawionym na garnku z gotująca się wodą.
Na schłodzonym cieście rozprowadzić wystudzoną, płynna polewę i widelcem wyżłobić fale.
Czas przygotowania:
150 minut
Porcja dla:
14 osób