w

Potrawka warzywna

Składniki:

  • ziemniaki małe (500 gramów)
  • kapusta kiszona (800 gramów)
  • papryka kolorowa (2 sztuk)
  • dymka pęczek (1 sztuk)
  • masło sklarowane (1 łyżek stołowych)
  • kiełbasa czosnkowa (150 gramów)
  • olej (2 łyżek stołowych)
  • musztarda ziarnista (1 łyżek stołowych)
  • śmietana gęsta (3 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)

Przygotowanie:

Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odciśniętą kapustę drobno pokroić, a oczyszczone dymki pokroić na kawałki. Oczyszczoną paprykę też pokroić na kawałki. Przygotowane warzywa podsmażyć na rozgrzanym maśle, doprawić do smaku sola i pieprzem. Smażyć jeszcze 10 minut. Odcedzone i ostudzone ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, a kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki zrumienić na oleju na drugiej patelni, doprawić solą oraz pieprzem, dodać kiełbasę i smażyć kilka minut, przełożyć do kapusty. Warzywa polać śmietaną wymieszaną z musztardą, podawać.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Szynka pieczona

Sosy do ryb gotowanych