Składniki:
- ziemniaki małe (500 gramów)
- kapusta kiszona (800 gramów)
- papryka kolorowa (2 sztuk)
- dymka pęczek (1 sztuk)
- masło sklarowane (1 łyżek stołowych)
- kiełbasa czosnkowa (150 gramów)
- olej (2 łyżek stołowych)
- musztarda ziarnista (1 łyżek stołowych)
- śmietana gęsta (3 łyżek stołowych)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odciśniętą kapustę drobno pokroić, a oczyszczone dymki pokroić na kawałki. Oczyszczoną paprykę też pokroić na kawałki. Przygotowane warzywa podsmażyć na rozgrzanym maśle, doprawić do smaku sola i pieprzem. Smażyć jeszcze 10 minut. Odcedzone i ostudzone ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, a kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki zrumienić na oleju na drugiej patelni, doprawić solą oraz pieprzem, dodać kiełbasę i smażyć kilka minut, przełożyć do kapusty. Warzywa polać śmietaną wymieszaną z musztardą, podawać.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób