w

Zupa jabłkowo – śliwkowa

Składniki:

  • jabłka (1 kilogramów)
  • śliwki (mogą być mrożone) (10 sztuk)
  • Cynamon (według uznania)
  • cukier (3 sztuk)
  • śmietana (4 łyżek stołowych)
  • mąka ziemniaczana (2 porcja)
  • goździki (3 sztuk)

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w cząstki. Wrzuć do posłodzonego wrzątku, dodaj śliwki, goździki i kawałek cynamonu. Chwilę pogotuj(jabłka nie mogą się rozgotować). Zapraw zupę mąką rozrobioną w wodzie. zagotuj. Zdejmij z ognia, połącz ze śmietaną, lekko przestudź. Podawaj z ziemniakami z wody, okraszonymi słoniną.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

5 osób

Rogaliki drożdżowe

Duszona pierś z gęsi