Składniki:
- pierś z gęsi (1 sztuk)
- kalarepa (1 sztuk)
- smalec gęsi (70 gramów)
- majeranek (1 łyżek deserowych)
- cebula (1 sztuk)
- marchew (2 sztuk)
- rosół (według uznania)
- pietruszka (2 sztuk)
- wino białe wytrawne (według uznania)
Przygotowanie:
Pierś gęsi umyć, osuszyć w ściereczce i posolić. Włożyć do garnka i pod przykryciem dusić do miękkości na tłuszczu gęsim razem z posiekaną cebulą i warzywami pokrojonymi w drobne plasterki. Polewać ją na przemian winem i rosołem, ostatni raz polać rosołem, a nie winem (zapach wina nie ulatnia się, a w przypadku tej potrawy, wino ma jedynie poprawić jej smak; pierś gęsi nie może pachnieć winem).
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób