w ,

Duszona pierś z gęsi

Składniki:

  • pierś z gęsi (1 sztuk)
  • kalarepa (1 sztuk)
  • smalec gęsi (70 gramów)
  • majeranek (1 łyżek deserowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • marchew (2 sztuk)
  • rosół (według uznania)
  • pietruszka (2 sztuk)
  • wino białe wytrawne (według uznania)

Przygotowanie:

Pierś gęsi umyć, osuszyć w ściereczce i posolić. Włożyć do garnka i pod przykryciem dusić do miękkości na tłuszczu gęsim razem z posiekaną cebulą i warzywami pokrojonymi w drobne plasterki. Polewać ją na przemian winem i rosołem, ostatni raz polać rosołem, a nie winem (zapach wina nie ulatnia się, a w przypadku tej potrawy, wino ma jedynie poprawić jej smak; pierś gęsi nie może pachnieć winem).

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Zupa jabłkowo – śliwkowa

Sałatka z papryki i brzoskwiń