Składniki:
- mąka (500 gramów)
- cukier waniliowy (1 sztuk)
- margaryna Kasia (1 kostek)
- śmietana kwaśna (1 szklanek)
- drożdże (5 dekagramów)
- cukier (1 łyżek stołowych)
- jajko (1 sztuk)
Przygotowanie:
Mąkę, cukier waniliowy oraz margarynę siekamy nożem. Zrobić dołek, do którego wlewamy rozmieszane: śmietanę, drożdże, cukier, jajko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1h. Zrobić trzy części, które rozwałkowujemy na 3 koła. Każde z nich podzielić na 8 części(trójkątów). Do każdego trójkąta włożyć nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować mlekiem lub białkiem i piec w temperaturze 200 stopni. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania:
90 minut
Porcja dla:
24 osób