w ,

Rogaliki drożdżowe

Składniki:

  • mąka (500 gramów)
  • cukier waniliowy (1 sztuk)
  • margaryna Kasia (1 kostek)
  • śmietana kwaśna (1 szklanek)
  • drożdże (5 dekagramów)
  • cukier (1 łyżek stołowych)
  • jajko (1 sztuk)

Przygotowanie:

Mąkę, cukier waniliowy oraz margarynę siekamy nożem. Zrobić dołek, do którego wlewamy rozmieszane: śmietanę, drożdże, cukier, jajko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1h. Zrobić trzy części, które rozwałkowujemy na 3 koła. Każde z nich podzielić na 8 części(trójkątów). Do każdego trójkąta włożyć nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować mlekiem lub białkiem i piec w temperaturze 200 stopni. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

90 minut

Porcja dla:

24 osób

Banany w czekoladzie

Zupa jabłkowo – śliwkowa