Składniki:
- makrela wędzona (400 gramów)
- por (1 sztuk)
- śmietana (150 mililitrów)
- ziemniaki (2 sztuk)
- natka pietruszki (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Rybę obrać, usunąć ości i podzielić na kawałki. Oczyszczonego pora pokroić na plasterki. Umyte, osuszone ziemniaki, nie obierając, pokroić na cieniutkie plasterki. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć kawałki makreli i pora, posypać posiekaną natką pietruszki, polać połową śmietany oraz 5 łyżkami wody. Na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków, polać resztą śmietany, oprószyć sola oraz pieprzem. Ustawić piekarnik na funkcję grillowania i rozgrzać do najwyższej temperatury. Zapiekankę przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc na 9 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć je z kuchenki, zdjąć pokrywkę i wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać, aż ziemniaki będą ciemnozłote.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
4 osób