w , ,

Zapiekanka z makreli i ziemniaków

Składniki:

  • makrela wędzona (400 gramów)
  • por (1 sztuk)
  • śmietana (150 mililitrów)
  • ziemniaki (2 sztuk)
  • natka pietruszki (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Rybę obrać, usunąć ości i podzielić na kawałki. Oczyszczonego pora pokroić na plasterki. Umyte, osuszone ziemniaki, nie obierając, pokroić na cieniutkie plasterki. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć kawałki makreli i pora, posypać posiekaną natką pietruszki, polać połową śmietany oraz 5 łyżkami wody. Na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków, polać resztą śmietany, oprószyć sola oraz pieprzem. Ustawić piekarnik na funkcję grillowania i rozgrzać do najwyższej temperatury. Zapiekankę przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc na 9 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć je z kuchenki, zdjąć pokrywkę i wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać, aż ziemniaki będą ciemnozłote.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

4 osób

Hajduckie tokány z kurczaka

Francuskie tosty z salsą truskawkową