w , ,

Francuskie tosty z salsą truskawkową

Składniki:

  • truskawki (1 kilogramów)
  • gałązki mięty (według uznania)
  • sok z limonki (według uznania)
  • cukier kandyzowany (50 gramów)
  • pieprz (1 szczypta)
  • chałka (1 sztuk)
  • mleko (200 mililitrów)
  • cukier waniliowy (2 sztuk)
  • masło (50 gramów)
  • jajka (2 sztuk)

Przygotowanie:

Oczyszczone truskawki pokroić na ćwiartki, dodać posiekane listki mięty, sok z limonki, cukier kandyzowany oraz odrobinę pieprzu. Lekko przemieszać i odstawić na 60 minut do lodówki.
Czerstwa chałkę pokroić na grzanki. Jajka roztrzepać. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem waniliowym. Masło roztopić.
Maczać tosty w mleku, a potem w jajku i piec na grillu z obu stron, smarując masłem, aż nabiorą złocistego koloru. Podawać gorące razem z salsą.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Zapiekanka z makreli i ziemniaków

Ciasteczka z masą orzechową