Składniki:
- truskawki (1 kilogramów)
- gałązki mięty (według uznania)
- sok z limonki (według uznania)
- cukier kandyzowany (50 gramów)
- pieprz (1 szczypta)
- chałka (1 sztuk)
- mleko (200 mililitrów)
- cukier waniliowy (2 sztuk)
- masło (50 gramów)
- jajka (2 sztuk)
Przygotowanie:
Oczyszczone truskawki pokroić na ćwiartki, dodać posiekane listki mięty, sok z limonki, cukier kandyzowany oraz odrobinę pieprzu. Lekko przemieszać i odstawić na 60 minut do lodówki.
Czerstwa chałkę pokroić na grzanki. Jajka roztrzepać. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem waniliowym. Masło roztopić.
Maczać tosty w mleku, a potem w jajku i piec na grillu z obu stron, smarując masłem, aż nabiorą złocistego koloru. Podawać gorące razem z salsą.
Czerstwa chałkę pokroić na grzanki. Jajka roztrzepać. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem waniliowym. Masło roztopić.
Maczać tosty w mleku, a potem w jajku i piec na grillu z obu stron, smarując masłem, aż nabiorą złocistego koloru. Podawać gorące razem z salsą.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób