w ,

Hajduckie tokány z kurczaka

Składniki:

  • kurczak (1 sztuk)
  • pieprz (1 łyżek deserowych)
  • boczek wędzony (50 gramów)
  • przecier pomidorowy (2 łyżek stołowych)
  • cebula (1 sztuk)
  • wino białe wytrawne (0.5 litrów)
  • czosnek (1 ząbki)
  • tłuszcz (100 gramów)
  • sól (1 sztuk)
  • mąka (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na osiem porcji i razem z podrobami umyć. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Gdy wszystko usmażyło się na złoty kolor, dodać porcje kurczaka, posolić, oprószyć pieprzem i dusić pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody, aż mięso będzie na wpół miękkie. Potem zdjąć pokrywkę i kurczaka potrzymać tak długo na ogniu, aż wygotuje się cały powstały sos i pozostanie jedynie tłuszcz. Wtedy dodać przecier pomidorowy i białe wino, dobrze wymieszać i pod przykryciem gotować do miękkości. Sos musi być zawiesisty. Podawać z duszonym ryżem.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

8 osób

Szaszłyki jagnięce

Zapiekanka z makreli i ziemniaków