Składniki:
- kurczak (1 sztuk)
- pieprz (1 łyżek deserowych)
- boczek wędzony (50 gramów)
- przecier pomidorowy (2 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- wino białe wytrawne (0.5 litrów)
- czosnek (1 ząbki)
- tłuszcz (100 gramów)
- sól (1 sztuk)
- mąka (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na osiem porcji i razem z podrobami umyć. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek. Gdy wszystko usmażyło się na złoty kolor, dodać porcje kurczaka, posolić, oprószyć pieprzem i dusić pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody, aż mięso będzie na wpół miękkie. Potem zdjąć pokrywkę i kurczaka potrzymać tak długo na ogniu, aż wygotuje się cały powstały sos i pozostanie jedynie tłuszcz. Wtedy dodać przecier pomidorowy i białe wino, dobrze wymieszać i pod przykryciem gotować do miękkości. Sos musi być zawiesisty. Podawać z duszonym ryżem.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
8 osób