w , , ,

Wołowina na kwaśno

Składniki:

  • wołowina na pieczeń (800 gramów)
  • słonina (50 gramów)
  • ocet winny (200 mililitrów)
  • czosnek (1 ząbki)
  • marchewka (100 gramów)
  • pietruszka (100 gramów)
  • seler (100 gramów)
  • ziele angielske (3 ziarna)
  • pieprz (3 ziarna)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • tymianek (1 gałązki)
  • wino czerwone wytrawne (500 mililitrów)
  • margaryna (4 łyżek stołowych)
  • przecier pomidorowy (1 łyżek stołowych)
  • piernik (1 łyżek stołowych)
  • kromka pumpenikla (1 sztuk)
  • syrop jabłkowy (75 gramów)
  • rodzynki (50 gramów)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone mięso naszpikować paskami słoniny. Zagotować ocet z 125 ml wody i ostudzić.Oczyszczony czosnek przekroić na pół. Mięso ułożyć w naczyniu, dodać oczyszczone, rozdrobnione warzywa, przyprawy, wino, ocet i czosnek. Przykryć i włożyć na 1,5h do lodówki. W między czasie kilkakrotnie mięso obracać.
Mięso obsmażyć na margarynie. Marynatę przecedzić. Przyprawy i warzywa usmażyć razem z mięsem, dodać przecier i wymieszać. Stopniowo dodawać sos z marynaty. Przełożyć do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni, przykryć i piec2h. Po 60 minutach dodać pokruszony piernik i pumpernikiel oraz syrop jabłkowy. Mięso pokroić, sos przecedzić, zagęścić 1 łyżka mąki, dodać rodzynki. Podawać z pyzami i brokułami.

Czas przygotowania:

160 minut

Porcja dla:

4 osób

Sałata z boczniakami

Serniczek na zimno