Składniki:
- wołowina na pieczeń (800 gramów)
- słonina (50 gramów)
- ocet winny (200 mililitrów)
- czosnek (1 ząbki)
- marchewka (100 gramów)
- pietruszka (100 gramów)
- seler (100 gramów)
- ziele angielske (3 ziarna)
- pieprz (3 ziarna)
- liść laurowy (1 sztuk)
- tymianek (1 gałązki)
- wino czerwone wytrawne (500 mililitrów)
- margaryna (4 łyżek stołowych)
- przecier pomidorowy (1 łyżek stołowych)
- piernik (1 łyżek stołowych)
- kromka pumpenikla (1 sztuk)
- syrop jabłkowy (75 gramów)
- rodzynki (50 gramów)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone mięso naszpikować paskami słoniny. Zagotować ocet z 125 ml wody i ostudzić.Oczyszczony czosnek przekroić na pół. Mięso ułożyć w naczyniu, dodać oczyszczone, rozdrobnione warzywa, przyprawy, wino, ocet i czosnek. Przykryć i włożyć na 1,5h do lodówki. W między czasie kilkakrotnie mięso obracać.
Mięso obsmażyć na margarynie. Marynatę przecedzić. Przyprawy i warzywa usmażyć razem z mięsem, dodać przecier i wymieszać. Stopniowo dodawać sos z marynaty. Przełożyć do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni, przykryć i piec2h. Po 60 minutach dodać pokruszony piernik i pumpernikiel oraz syrop jabłkowy. Mięso pokroić, sos przecedzić, zagęścić 1 łyżka mąki, dodać rodzynki. Podawać z pyzami i brokułami.
Mięso obsmażyć na margarynie. Marynatę przecedzić. Przyprawy i warzywa usmażyć razem z mięsem, dodać przecier i wymieszać. Stopniowo dodawać sos z marynaty. Przełożyć do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni, przykryć i piec2h. Po 60 minutach dodać pokruszony piernik i pumpernikiel oraz syrop jabłkowy. Mięso pokroić, sos przecedzić, zagęścić 1 łyżka mąki, dodać rodzynki. Podawać z pyzami i brokułami.
Czas przygotowania:
160 minut
Porcja dla:
4 osób