w , ,

Sałata z boczniakami

Składniki:

  • cykoria (2 sztuk)
  • sałata (8 listków)
  • seler (0,5 sztuk)
  • sok z cytryny (0,5 sztuk)
  • cebula (1 sztuk)
  • boczniaki (300 gramów)
  • oliwa (90 mililitrów)
  • ocet winny (2 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Z cykorii wyciąć gorzki głąb, pokroić ją w paseczki. Oczyszczone, osączone liście sałaty podrzeć na kawałki, oczyszczonego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał, cebulę drobno posiekać. Oczyszczone boczniaki przekroić wzdłuż i podsmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce lub rozłożyć porcje na talerzach. Doprawić solą i pieprzem, polać oliwą i skropić octem.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Kotlety z kapusty po wiejsku

Wołowina na kwaśno