Składniki:
- cykoria (2 sztuk)
- sałata (8 listków)
- seler (0,5 sztuk)
- sok z cytryny (0,5 sztuk)
- cebula (1 sztuk)
- boczniaki (300 gramów)
- oliwa (90 mililitrów)
- ocet winny (2 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Z cykorii wyciąć gorzki głąb, pokroić ją w paseczki. Oczyszczone, osączone liście sałaty podrzeć na kawałki, oczyszczonego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał, cebulę drobno posiekać. Oczyszczone boczniaki przekroić wzdłuż i podsmażyć na 2-3 łyżkach oliwy. Połączyć wszystkie składniki w dużej misce lub rozłożyć porcje na talerzach. Doprawić solą i pieprzem, polać oliwą i skropić octem.
Czas przygotowania:
35 minut
Porcja dla:
4 osób