Składniki:
- andruty prostokątne (4 sztuk)
- żelatyna (8 łyżek deserowych)
- twarożek waniliowy (500 gramów)
- jogurt naturalny (500 gramów)
- cukier (125 gramów)
- śmietana kremowa (300 gramów)
- galaretka rubinowa (1 sztuk)
- sok z borówek (100 mililitrów)
- marcepan (125 gramów)
- cukier puder (3 łyżek stołowych)
- borówki konserwowe (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Na dnie kwadratowej formy o wymiarach 24x24cm ułożyć andruty. Utrzeć twaróg z jogurtem oraz 75g cukru. Rozpuścić żelatynę i wymieszać z 3 łyżkami masy serowej, a potem z pozostałą masą. Wstawić do lodówki.
Ubić śmietanę i 150g dodać do tężejącego kremu. Masę wyłożyć na spód waflowy i wstawić n a3 godziny do lodówki.
Galaretkę wymieszać z 25g cukru i połączyć z sokiem borówkowym lub nektarem wiśniowym. Dodać 125 ml wody, mieszając, zagotować. Tężejącą galaretkę wyłożyć łyżką na masę serową. Chłodzić 30 minut.
Zagnieść marcepan z łyżką cukru pudru i rozwałkować na cienki placek podsypując cukrem pudrem. Wyciąć gwiazdki. Jedną stronę gwiazdek skropić wodą i posypać resztą cukru.
Schłodzone ciasto udekorować podłużnymi wzorami z ubitej śmietany, marcepanowymi gwiazdkami oraz borówkami ze słoika.
Ubić śmietanę i 150g dodać do tężejącego kremu. Masę wyłożyć na spód waflowy i wstawić n a3 godziny do lodówki.
Galaretkę wymieszać z 25g cukru i połączyć z sokiem borówkowym lub nektarem wiśniowym. Dodać 125 ml wody, mieszając, zagotować. Tężejącą galaretkę wyłożyć łyżką na masę serową. Chłodzić 30 minut.
Zagnieść marcepan z łyżką cukru pudru i rozwałkować na cienki placek podsypując cukrem pudrem. Wyciąć gwiazdki. Jedną stronę gwiazdek skropić wodą i posypać resztą cukru.
Schłodzone ciasto udekorować podłużnymi wzorami z ubitej śmietany, marcepanowymi gwiazdkami oraz borówkami ze słoika.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
16 osób