Składniki:

  • andruty prostokątne (4 sztuk)
  • żelatyna (8 łyżek deserowych)
  • twarożek waniliowy (500 gramów)
  • jogurt naturalny (500 gramów)
  • cukier (125 gramów)
  • śmietana kremowa (300 gramów)
  • galaretka rubinowa (1 sztuk)
  • sok z borówek (100 mililitrów)
  • marcepan (125 gramów)
  • cukier puder (3 łyżek stołowych)
  • borówki konserwowe (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Na dnie kwadratowej formy o wymiarach 24x24cm ułożyć andruty. Utrzeć twaróg z jogurtem oraz 75g cukru. Rozpuścić żelatynę i wymieszać z 3 łyżkami masy serowej, a potem z pozostałą masą. Wstawić do lodówki.
Ubić śmietanę i 150g dodać do tężejącego kremu. Masę wyłożyć na spód waflowy i wstawić n a3 godziny do lodówki.
Galaretkę wymieszać z 25g cukru i połączyć z sokiem borówkowym lub nektarem wiśniowym. Dodać 125 ml wody, mieszając, zagotować. Tężejącą galaretkę wyłożyć łyżką na masę serową. Chłodzić 30 minut.
Zagnieść marcepan z łyżką cukru pudru i rozwałkować na cienki placek podsypując cukrem pudrem. Wyciąć gwiazdki. Jedną stronę gwiazdek skropić wodą i posypać resztą cukru.
Schłodzone ciasto udekorować podłużnymi wzorami z ubitej śmietany, marcepanowymi gwiazdkami oraz borówkami ze słoika.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

16 osób

Wołowina na kwaśno

Kulebiak syberyjski