w , , ,

Muffinki ziemniaczane z warzywami

Składniki:

  • ziemniaki (300 gramów)
  • drożdże (20 gramów)
  • mleko (0,5 szklanek)
  • jajka (2 sztuk)
  • mąka (1 szklanek)
  • parmezan (100 gramów)
  • śmietana (100 gramów)
  • czosnek (1 ząbki)
  • brokuły (100 gramów)
  • szalotka (1 sztuk)
  • pomidorki koktajlowe (12 sztuk)
  • zioła prowansalskie (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Drożdże rozrobić z letnim mlekiem i łyżka mąki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość wymieszać z pozostałą mąka, ziemniakami, roztrzepanymi jajkami, śmietana i startym parmezanem. Doprawić ziołami, pieprzem i solą oraz rozdrobnionym czosnkiem. Na koniec dodać zblanszowane i pokrojone na małe kawałki różczki brokułów oraz posiekana cebulkę. w zagłębienia formy do muffinek włożyć papierowe foremki i napełnić je ciastem. Na wierchu każdej muffinki ułożyć pomidorek i lekko wcisnąć go do srodka. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

12 osób

Schab z groszkiem

Węgorz w galarecie