Składniki:
- ziemniaki (300 gramów)
- drożdże (20 gramów)
- mleko (0,5 szklanek)
- jajka (2 sztuk)
- mąka (1 szklanek)
- parmezan (100 gramów)
- śmietana (100 gramów)
- czosnek (1 ząbki)
- brokuły (100 gramów)
- szalotka (1 sztuk)
- pomidorki koktajlowe (12 sztuk)
- zioła prowansalskie (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Drożdże rozrobić z letnim mlekiem i łyżka mąki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość wymieszać z pozostałą mąka, ziemniakami, roztrzepanymi jajkami, śmietana i startym parmezanem. Doprawić ziołami, pieprzem i solą oraz rozdrobnionym czosnkiem. Na koniec dodać zblanszowane i pokrojone na małe kawałki różczki brokułów oraz posiekana cebulkę. w zagłębienia formy do muffinek włożyć papierowe foremki i napełnić je ciastem. Na wierchu każdej muffinki ułożyć pomidorek i lekko wcisnąć go do srodka. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
12 osób