Składniki:
- mąka żytnia (450 gramów)
- mąka pszenna (450 gramów)
- mąka ciemna gruba (250 gramów)
- drożdże (75 gramów)
- woda zimna (65 mililitrów)
- masło (50 gramów)
- sól (1 łyżek deserowych)
- ocet (1 łyżek deserowych)
- kawa rozpuszczalna (1 łyżek stołowych)
- kmin zmielony (2 łyżek deserowych)
- proszek cebulowy (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
W rondlu rozpuścić masło, dodać wodę. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. W misce wymieszać wszystkie składniki, połączyć z masłem i wodą. Dodrze wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do natłuszczonej okrągłej formy i piec ok. 45 minut w 190 stopniach.
Zagotować 100ml wody z 1 łyżką mąki kukurydzianej i odrobiną mąki pszennej, wyjąć chleb i posmarować glazurą, włożyć ponownie do pieca na 5 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić. Podawać z serem, konfiturami lub jako ciasto do kawy.
Zagotować 100ml wody z 1 łyżką mąki kukurydzianej i odrobiną mąki pszennej, wyjąć chleb i posmarować glazurą, włożyć ponownie do pieca na 5 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić. Podawać z serem, konfiturami lub jako ciasto do kawy.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
20 osób