Składniki:

  • mąka żytnia (450 gramów)
  • mąka pszenna (450 gramów)
  • mąka ciemna gruba (250 gramów)
  • drożdże (75 gramów)
  • woda zimna (65 mililitrów)
  • masło (50 gramów)
  • sól (1 łyżek deserowych)
  • ocet (1 łyżek deserowych)
  • kawa rozpuszczalna (1 łyżek stołowych)
  • kmin zmielony (2 łyżek deserowych)
  • proszek cebulowy (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

W rondlu rozpuścić masło, dodać wodę. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. W misce wymieszać wszystkie składniki, połączyć z masłem i wodą. Dodrze wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do natłuszczonej okrągłej formy i piec ok. 45 minut w 190 stopniach.
Zagotować 100ml wody z 1 łyżką mąki kukurydzianej i odrobiną mąki pszennej, wyjąć chleb i posmarować glazurą, włożyć ponownie do pieca na 5 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić. Podawać z serem, konfiturami lub jako ciasto do kawy.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

20 osób

Węgorz w galarecie

Omlety z mięsem i jarzynami