Składniki:
- sznycle wieprzowe (4 sztuk)
- czosnek (5 ząbki)
- sól (1 szczypta)
- sos sojowy (4 łyżek stołowych)
- oliwa (6 łyżek stołowych)
- zioła prowansalskie (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- parmezan (3 łyżek stołowych)
- pomarańcze (1 sztuk)
Przygotowanie:
Umyte, osuszone sznycle lekko rozbić.
Marynata: oczyszczony czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z sosem sojowym, oliwą, ziołami prowansalskimi oraz grubo zmielonym pieprzem.
Marynatą posmarować kotlety i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (w tym czasie kilka razy mięso obrócić).
Wyjęte z marynaty sznycle ułożyć na tackach do grillowania i piec ok. 30 minut, często skrapiając pozostałą marynatą. Po 15 minutach mięso obrócić i ponownie skropić marynata. Pod koniec pieczenia mięso posypać startym parmezanem, a tuż przed podaniem udekorować plasterkami pomarańczy.
Marynata: oczyszczony czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z sosem sojowym, oliwą, ziołami prowansalskimi oraz grubo zmielonym pieprzem.
Marynatą posmarować kotlety i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (w tym czasie kilka razy mięso obrócić).
Wyjęte z marynaty sznycle ułożyć na tackach do grillowania i piec ok. 30 minut, często skrapiając pozostałą marynatą. Po 15 minutach mięso obrócić i ponownie skropić marynata. Pod koniec pieczenia mięso posypać startym parmezanem, a tuż przed podaniem udekorować plasterkami pomarańczy.
Czas przygotowania:
40 minut
Porcja dla:
4 osób