w , , ,

Sznycle z parmezanem i pomarańczą

Składniki:

  • sznycle wieprzowe (4 sztuk)
  • czosnek (5 ząbki)
  • sól (1 szczypta)
  • sos sojowy (4 łyżek stołowych)
  • oliwa (6 łyżek stołowych)
  • zioła prowansalskie (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • parmezan (3 łyżek stołowych)
  • pomarańcze (1 sztuk)

Przygotowanie:

Umyte, osuszone sznycle lekko rozbić.
Marynata: oczyszczony czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z sosem sojowym, oliwą, ziołami prowansalskimi oraz grubo zmielonym pieprzem.
Marynatą posmarować kotlety i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (w tym czasie kilka razy mięso obrócić).
Wyjęte z marynaty sznycle ułożyć na tackach do grillowania i piec ok. 30 minut, często skrapiając pozostałą marynatą. Po 15 minutach mięso obrócić i ponownie skropić marynata. Pod koniec pieczenia mięso posypać startym parmezanem, a tuż przed podaniem udekorować plasterkami pomarańczy.

Czas przygotowania:

40 minut

Porcja dla:

4 osób

Młoda kapusta z ziemniakami

Pomidorowa z papryką i ziołami