w , ,

Pomidorowa z papryką i ziołami

Składniki:

  • przecier ze świeżych pomidorów (2 – 3 szklanek)
  • bulion drobiowy (3 szklanek)
  • papryka czerwona (1 sztuk)
  • cebula (2 sztuk)
  • czosnek (2 ząbki)
  • oliwa (3 łyżek stołowych)
  • lubczyk (1 gałązki)
  • listki bazylii (według uznania)
  • koperek (według uznania)
  • papryka mielona ostra (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną paprykę, czosnek i cebulę drobno posiekać, udusić na oliwie, zalać bulionem (może być z kostki) i gotować 5 min. Dodać przecier z pomidorów, lubczyk, bazylię i wszystko dokładnie zmiksować. przyprawić zupę do smaku cukrem, mielona papryką, pieprzem i solą. Na talerzach udekorować koperkiem. Podawać z paluszkami grissini lub kukurydzianymi.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Sznycle z parmezanem i pomarańczą

Shiitake z orzeszkami laskowymi