Składniki:
- przecier ze świeżych pomidorów (2 – 3 szklanek)
- bulion drobiowy (3 szklanek)
- papryka czerwona (1 sztuk)
- cebula (2 sztuk)
- czosnek (2 ząbki)
- oliwa (3 łyżek stołowych)
- lubczyk (1 gałązki)
- listki bazylii (według uznania)
- koperek (według uznania)
- papryka mielona ostra (według uznania)
- cukier (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną paprykę, czosnek i cebulę drobno posiekać, udusić na oliwie, zalać bulionem (może być z kostki) i gotować 5 min. Dodać przecier z pomidorów, lubczyk, bazylię i wszystko dokładnie zmiksować. przyprawić zupę do smaku cukrem, mielona papryką, pieprzem i solą. Na talerzach udekorować koperkiem. Podawać z paluszkami grissini lub kukurydzianymi.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób