w ,

Młoda kapusta z ziemniakami

Składniki:

  • kapusta młoda (1 sztuk)
  • marchewka (2 kostek)
  • cebula (1 sztuk)
  • oliwa (4 łyżek stołowych)
  • bulion warzywny (1 kostek)
  • kminek nasiona (1 łyżek stołowych)
  • liść laurowy (1 sztuk)
  • boczek wędzony (100 gramów)
  • koperek pęczek (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • pieprz mielony (według uznania)
  • ziemniaki młode (800 gramów)

Przygotowanie:

Oczyszczoną kapustę drobno poszatkować. oczyszczoną marchewkę zetrzeć na grubej tarce, a cebulę drobno posiekać. W rondlu na 3 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, dodać kapustę razem z marchwią i wlać szklankę wody. W kruszyć kostkę bulionową i dodać kminek oraz listek laurowy. Gotować pod przykryciem 20 minut. Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy, dodać do kapusty razem z 2 łyżkami posiekanego koperku. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, posypać 3 łyżkami posiekanego koperku.
Kapustę podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Tort lodowy z borówkami

Sznycle z parmezanem i pomarańczą