Składniki:
- kapusta młoda (1 sztuk)
- marchewka (2 kostek)
- cebula (1 sztuk)
- oliwa (4 łyżek stołowych)
- bulion warzywny (1 kostek)
- kminek nasiona (1 łyżek stołowych)
- liść laurowy (1 sztuk)
- boczek wędzony (100 gramów)
- koperek pęczek (1 sztuk)
- sól (według uznania)
- pieprz mielony (według uznania)
- ziemniaki młode (800 gramów)
Przygotowanie:
Oczyszczoną kapustę drobno poszatkować. oczyszczoną marchewkę zetrzeć na grubej tarce, a cebulę drobno posiekać. W rondlu na 3 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, dodać kapustę razem z marchwią i wlać szklankę wody. W kruszyć kostkę bulionową i dodać kminek oraz listek laurowy. Gotować pod przykryciem 20 minut. Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy, dodać do kapusty razem z 2 łyżkami posiekanego koperku. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, posypać 3 łyżkami posiekanego koperku.
Kapustę podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, posypać 3 łyżkami posiekanego koperku.
Kapustę podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób