Składniki:

  • jagnięcina (1 kilogramów)
  • czosnek (1 ząbki)
  • oregano (1 łyżek deserowych)
  • tymianek (0,5 łyżek deserowych)
  • oliwa (0,5 szklanek)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • cebula (2 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • olej (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczone z błon mięso pokroić w kostkę.
Marynata: oczyszczoną cebulę posiekać, a czosnek rozetrzeć z solą.Wymieszać oliwę z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, ziołami oraz pieprzem do smaku.
Do marynaty włożyć kawałki mięsa i wstawić na noc do lodówki.
Osączyć z marynaty i nabijać na szpilki do szaszłyków. szaszłyki grubo posmarować olejem i opiekać ok. 18 minut na grillu, często obracając, aby lekko się przyrumieniły.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

6 osób

Zupa z cykorii

Hajduckie tokány z kurczaka