Składniki:
- jagnięcina (1 kilogramów)
- czosnek (1 ząbki)
- oregano (1 łyżek deserowych)
- tymianek (0,5 łyżek deserowych)
- oliwa (0,5 szklanek)
- sok z cytryny (według uznania)
- cebula (2 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
- olej (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczone z błon mięso pokroić w kostkę.
Marynata: oczyszczoną cebulę posiekać, a czosnek rozetrzeć z solą.Wymieszać oliwę z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, ziołami oraz pieprzem do smaku.
Do marynaty włożyć kawałki mięsa i wstawić na noc do lodówki.
Osączyć z marynaty i nabijać na szpilki do szaszłyków. szaszłyki grubo posmarować olejem i opiekać ok. 18 minut na grillu, często obracając, aby lekko się przyrumieniły.
Marynata: oczyszczoną cebulę posiekać, a czosnek rozetrzeć z solą.Wymieszać oliwę z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, ziołami oraz pieprzem do smaku.
Do marynaty włożyć kawałki mięsa i wstawić na noc do lodówki.
Osączyć z marynaty i nabijać na szpilki do szaszłyków. szaszłyki grubo posmarować olejem i opiekać ok. 18 minut na grillu, często obracając, aby lekko się przyrumieniły.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
6 osób