w , ,

Zupa z cykorii

Składniki:

  • cykoria (400 gramów)
  • ziemniaki (250 gramów)
  • por (2 sztuk)
  • żółtka (2 sztuk)
  • masło (4 łyżek stołowych)
  • mleko (0,5 litrów)
  • woda (0,5 litrów)
  • śmietana (4 łyżek stołowych)
  • szczypiorek posiekany (2 łyżek stołowych)
  • biały pieprz (1 szczypta)
  • curry (1 szczypta)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczoną cykorię pokroić w półcentymetrowe plasterki. Z pora usunąć zielone liście, jasne części dobrze umyć i pokroić. Oczyszczone ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
W garnku roztopić masło, wrzucić cykorię i pora, krótko podsmażyć. dodać ziemniaki i zalać mlekiem wymieszany z wodą. Doprawić pieprzem i solą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Żółtka rozetrzeć ze śmietaną, doprawić odrobina curry i połączyć z zupą ( nie gotować). Podawać posypaną szczypiorkiem.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

4 osób

Muszelki z serem i bekonem

Szaszłyki jagnięce