Składniki:
- cykoria (400 gramów)
- ziemniaki (250 gramów)
- por (2 sztuk)
- żółtka (2 sztuk)
- masło (4 łyżek stołowych)
- mleko (0,5 litrów)
- woda (0,5 litrów)
- śmietana (4 łyżek stołowych)
- szczypiorek posiekany (2 łyżek stołowych)
- biały pieprz (1 szczypta)
- curry (1 szczypta)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczoną cykorię pokroić w półcentymetrowe plasterki. Z pora usunąć zielone liście, jasne części dobrze umyć i pokroić. Oczyszczone ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
W garnku roztopić masło, wrzucić cykorię i pora, krótko podsmażyć. dodać ziemniaki i zalać mlekiem wymieszany z wodą. Doprawić pieprzem i solą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Żółtka rozetrzeć ze śmietaną, doprawić odrobina curry i połączyć z zupą ( nie gotować). Podawać posypaną szczypiorkiem.
W garnku roztopić masło, wrzucić cykorię i pora, krótko podsmażyć. dodać ziemniaki i zalać mlekiem wymieszany z wodą. Doprawić pieprzem i solą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Żółtka rozetrzeć ze śmietaną, doprawić odrobina curry i połączyć z zupą ( nie gotować). Podawać posypaną szczypiorkiem.
Czas przygotowania:
60 minut
Porcja dla:
4 osób