w , ,

Sosy do ryb gotowanych

Składniki:

  • wywar z ryby (1,5 szklanek)
  • masło (1 łyżek stołowych)
  • mąka (0,75 łyżek stołowych)
  • skórka z cytryny – otarta (według uznania)
  • sok z cytryny (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • pieprz biały (według uznania)
  • sól (według uznania)
  • rokpol (200 gramów)
  • śmietana (0,5 szklanek)
  • wino białe wytrawne (według uznania)
  • majonez (0,5 szklanek)
  • jogurt naturalny (0,5 szklanek)
  • czosnek (2 ząbki)

Przygotowanie:

Danie na ciepło podaje się z sosem cytrynowym lub serowym.
SOS CYTRYNOWY: w 1,5 szklanki wywaru rybnego rozprowadzić łyżkę masła z 0,75 łyżki mąki. Mieszając zagotować, doprawić startą skórką i sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz białym pieprzem.
SOS SEROWY: pokruszony rokpol rozpuścić w rondlu , dodając powoli śmietanę, doprawić białym winem i pieprzem.
Potrawę na zimno podawać z sosem czosnkowym.
SOS CZOSNKOWY: wymieszać pół szklanki majonezu z pół szklanki jogurtu naturalnego, 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, doprawić odrobina soku cytrynowego, sola oraz pieprzem.

Czas przygotowania:

15 minut

Porcja dla:

4 osób

Potrawka warzywna

Domowy koniaczek