Składniki:
- wywar z ryby (1,5 szklanek)
- masło (1 łyżek stołowych)
- mąka (0,75 łyżek stołowych)
- skórka z cytryny – otarta (według uznania)
- sok z cytryny (według uznania)
- cukier (według uznania)
- pieprz biały (według uznania)
- sól (według uznania)
- rokpol (200 gramów)
- śmietana (0,5 szklanek)
- wino białe wytrawne (według uznania)
- majonez (0,5 szklanek)
- jogurt naturalny (0,5 szklanek)
- czosnek (2 ząbki)
Przygotowanie:
Danie na ciepło podaje się z sosem cytrynowym lub serowym.
SOS CYTRYNOWY: w 1,5 szklanki wywaru rybnego rozprowadzić łyżkę masła z 0,75 łyżki mąki. Mieszając zagotować, doprawić startą skórką i sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz białym pieprzem.
SOS SEROWY: pokruszony rokpol rozpuścić w rondlu , dodając powoli śmietanę, doprawić białym winem i pieprzem.
Potrawę na zimno podawać z sosem czosnkowym.
SOS CZOSNKOWY: wymieszać pół szklanki majonezu z pół szklanki jogurtu naturalnego, 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, doprawić odrobina soku cytrynowego, sola oraz pieprzem.
SOS CYTRYNOWY: w 1,5 szklanki wywaru rybnego rozprowadzić łyżkę masła z 0,75 łyżki mąki. Mieszając zagotować, doprawić startą skórką i sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz białym pieprzem.
SOS SEROWY: pokruszony rokpol rozpuścić w rondlu , dodając powoli śmietanę, doprawić białym winem i pieprzem.
Potrawę na zimno podawać z sosem czosnkowym.
SOS CZOSNKOWY: wymieszać pół szklanki majonezu z pół szklanki jogurtu naturalnego, 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, doprawić odrobina soku cytrynowego, sola oraz pieprzem.
Czas przygotowania:
15 minut
Porcja dla:
4 osób