w , ,

Sałatka z roszponką i szynką

Składniki:

  • roszponka (1 porcja)
  • kukurydza konserwowa (0,5 puszka)
  • papryka czerwona (0,25 sztuk)
  • korniszony (3 sztuk)
  • szynka (100 gramów)
  • cebulki marynowane (10 sztuk)
  • oliwa (5 łyżek stołowych)
  • ocet (1 łyżek stołowych)
  • cukier (1 łyżek deserowych)
  • pesto zielone (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Opłukaną roszponkę osuszyć. Kukurydzę osączyć. Oczyszczoną paprykę pokroić w paski, a ogórki pociąć na podłużne ćwiartki. Szynkę pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki.
Sos: oliwę utrzeć z octem, cukrem, pesto oraz odrobina soli i pieprzu.
Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem.

Czas przygotowania:

20 minut

Porcja dla:

4 osób

Bananowy pucharek

Makowiec pod chmurką