w , ,

Makowiec pod chmurką

Składniki:

  • mak mielony (250 gramów)
  • mąka pszenna (10 łyżek stołowych)
  • jajko (5 sztuk)
  • proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
  • skórka pomarańczowa smażona (2 łyżek stołowych)
  • Cynamon (0.5 łyżek deserowych)
  • śmietana kremówka (1.5 szklanek)
  • cukier puder (3 łyżek stołowych)
  • cukier waniliowy (10 gramów)
  • konfitura (200 gramów)
  • wiórki czekoladowe (1 łyżek stołowych)

Przygotowanie:

Wykonanie ciasta: żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem, skórkę pomarańczową, cynamon i wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Przełożyć do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.Wykonanie kremu: śmietanę ubić z cukrami.Wystudzone ciasto posmarować konfiturą, a potem bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.

Czas przygotowania:

120 minut

Porcja dla:

12 osób

Sałatka z roszponką i szynką

Maślaki panierowane w orzechach (na przekąskę)