Składniki:
- mak mielony (250 gramów)
- mąka pszenna (10 łyżek stołowych)
- jajko (5 sztuk)
- proszek do pieczenia (2 łyżek deserowych)
- skórka pomarańczowa smażona (2 łyżek stołowych)
- Cynamon (0.5 łyżek deserowych)
- śmietana kremówka (1.5 szklanek)
- cukier puder (3 łyżek stołowych)
- cukier waniliowy (10 gramów)
- konfitura (200 gramów)
- wiórki czekoladowe (1 łyżek stołowych)
Przygotowanie:
Wykonanie ciasta: żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem, skórkę pomarańczową, cynamon i wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Przełożyć do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.Wykonanie kremu: śmietanę ubić z cukrami.Wystudzone ciasto posmarować konfiturą, a potem bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.
Czas przygotowania:
120 minut
Porcja dla:
12 osób