w

Bananowy pucharek

Składniki:

  • mleko pełne (1,5 szklanek)
  • kasza manna (3 łyżek stołowych)
  • sól (według uznania)
  • cukier (2 łyżek stołowych)
  • cytryna (1 sztuk)
  • banan (3 sztuk)
  • listki melisy (według uznania)

Przygotowanie:

1.Kaszę mannę wymieszać z zimnym mlekiem i postawić na średnim ogniu dodać szczyptę soli i cukier, zagotować cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje gotować nadal mieszając od czasu do czasu do miękkości. Odstawić do wystudzenia.
2.Banany rozdrobnić w malakserze na jednolitą masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny.
3.Chłodną kaszkę ubić mikserem na pulchną masę dodając małymi partiami banany i ubić aż powstanie puszysty mus o jednolitej barwie.
4.Rozłożyć do pucharków i przybrać listkami melisy.

Czas przygotowania:

35 minut

Porcja dla:

4 osób

Grillowane medaliony z papryką

Sałatka z roszponką i szynką