Składniki:
- ogórki (4 kilogramów)
- papryka czerwona (4 sztuk)
- cebula (0,5 kilogramów)
- seler (1 sztuk)
- gorczyca (2 łyżek stołowych)
- sól (1 szklanek)
- woda (6 szklanek)
- cukier (3,5 szklanek)
- ocet spirytusowy (3 szklanek)
Przygotowanie:
Oczyszczoną cebule pokroić w talarki, a paprykę, seler i nieobrane ogórki w słupki. Wszystko wymieszać, zasypać solą i zalać 9 szklankami zimnej wody. Odstawić na 3 godziny. Odcedzić i włożyć do wyparzonych słoików. Do każdego wsypać gorczycę.
Zalewa: zagotować 6 szklanek wody z cukrem i octem. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
Gorącym płynem zalać składniki w słoikach. Zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Gotować 3 minuty. Pozostawić w garnku do ostygnięcia.
Zalewa: zagotować 6 szklanek wody z cukrem i octem. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
Gorącym płynem zalać składniki w słoikach. Zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Gotować 3 minuty. Pozostawić w garnku do ostygnięcia.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
12 osób