w , ,

Sałatka z papryką i selerem

Składniki:

  • ogórki (4 kilogramów)
  • papryka czerwona (4 sztuk)
  • cebula (0,5 kilogramów)
  • seler (1 sztuk)
  • gorczyca (2 łyżek stołowych)
  • sól (1 szklanek)
  • woda (6 szklanek)
  • cukier (3,5 szklanek)
  • ocet spirytusowy (3 szklanek)

Przygotowanie:

Oczyszczoną cebule pokroić w talarki, a paprykę, seler i nieobrane ogórki w słupki. Wszystko wymieszać, zasypać solą i zalać 9 szklankami zimnej wody. Odstawić na 3 godziny. Odcedzić i włożyć do wyparzonych słoików. Do każdego wsypać gorczycę.
Zalewa: zagotować 6 szklanek wody z cukrem i octem. Mieszać, aż cukier się rozpuści.
Gorącym płynem zalać składniki w słoikach. Zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Gotować 3 minuty. Pozostawić w garnku do ostygnięcia.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

12 osób

Kopytka z kiełbasą

Sok pomidorowy domowy