w ,

Kopytka z kiełbasą

Składniki:

  • mąka pszenna (2 szklanek)
  • ziemniaki (5 sztuk)
  • jajko (1 sztuk)
  • sól (według uznania)
  • kiełbasa cienka (100 gramów)
  • cebula (1 sztuk)
  • pieprz (według uznania)
  • olej do smażenia (3 łyżek stołowych)
  • rosołek (1 kostek)

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w łupinach, obierz, przeciśnij przez praskę. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj ziemniaki, jajko, sól, wyrób ciasto. Formuj wałeczki i pokrój w romby. Gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Sos: cebulę pokrój w paski, lekko podsmaż na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podlej wodą, dodaj rosołek zagęść mąką.

Czas przygotowania:

30 minut

Porcja dla:

4 osób

Roladki z piersi kurczaka, z papryką

Sałatka z papryką i selerem