Składniki:
- mąka pszenna (2 szklanek)
- ziemniaki (5 sztuk)
- jajko (1 sztuk)
- sól (według uznania)
- kiełbasa cienka (100 gramów)
- cebula (1 sztuk)
- pieprz (według uznania)
- olej do smażenia (3 łyżek stołowych)
- rosołek (1 kostek)
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w łupinach, obierz, przeciśnij przez praskę. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj ziemniaki, jajko, sól, wyrób ciasto. Formuj wałeczki i pokrój w romby. Gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Sos: cebulę pokrój w paski, lekko podsmaż na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podlej wodą, dodaj rosołek zagęść mąką.
Sos: cebulę pokrój w paski, lekko podsmaż na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podlej wodą, dodaj rosołek zagęść mąką.
Czas przygotowania:
30 minut
Porcja dla:
4 osób