Składniki:
- cukinia (0,5 sztuk)
- sałata (1 sztuk)
- papryka żółta (1 sztuk)
- pomidory (4 sztuk)
- ocet winny (2 łyżek stołowych)
- oliwa (1 łyżek stołowych)
- cebula (1 sztuk)
- oregano (według uznania)
- tymianek (według uznania)
- gałązki świeżych ziół (według uznania)
- sól (według uznania)
- pieprz biały (według uznania)
Przygotowanie:
Umytą, osuszoną cukinię pokroić w cienkie plasterki. Umytą, osuszoną sałatę porwać na mniejsze kawałki. oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paseczki. Opłukane pomidory podzielić na cząstki i usunąć środki z pestkami. Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do miseczki, przemieszać i posypać suszonym oregano oraz tymiankiem. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce.
Sos winegret: ocet wymieszać z solą i pieprzem, dodać oliwę i posiekaną cebulę, ponownie wymieszać. Doprawić suszonymi ziołami.
Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać, udekorować świeżymi ziołami. Podawać z grillowanym mięsem oraz z rybami.
Sos winegret: ocet wymieszać z solą i pieprzem, dodać oliwę i posiekaną cebulę, ponownie wymieszać. Doprawić suszonymi ziołami.
Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać, udekorować świeżymi ziołami. Podawać z grillowanym mięsem oraz z rybami.
Czas przygotowania:
25 minut
Porcja dla:
4 osób