w ,

Orzechówka(alkoholowe)

Składniki:

  • wódka czysta (1 litrów)
  • cukier (2-3 łyżek stołowych)
  • zielone orzechy włsokei niedojrzałe (2-3 sztuk)

Przygotowanie:

Orzechy umyć i w całości ze skórką pokroić w paseczki, włożyć do słoja i zalać wódką. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić na 3-4 tygodnie. Następnie przecedzić przez gazę do czystego słoja. Osączone orzechy zasypać cukrem i pozostawić na kilkanaście dni. Odcedzić i połączyć z wyciągiem wcześniej zrobionym.Dokładnie wymieszać, odstawić na kilka godziny do sklarowania.przelać delikatnie przez lejek z sączkiem lub watą do czystych butelek. Szczelnie zakręcić.

Czas przygotowania:

60 minut

Porcja dla:

8 osób

Pierś kurczaka w cieście

Sałatka z cukinią