w

Kotlety z kapusty po wiejsku

Składniki:

  • kapusta biała (800 gramów)
  • kostka sojowa (150 gramów)
  • bułka tarta (12 łyżek stołowych)
  • olej (1 łyżek stołowych)
  • jajko (1 sztuk)
  • chrzan (40 gramów)
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • czosnek (według uznania)
  • majeranek (według uznania)

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekrajać na 4 części, wyciąć głąb, zalać wrzącą osoloną wodą, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Kapustę wyjąć, odcedzić, odcisnąć, zemleć razem z ugotowaną kostką sojową, wymieszać z jajkiem, tartą bułką (4 łyzki) i startym chrzanem, doprawić. Z przygotowanej masy formować w bułce tartej (8 łyżek) owalne kotleciki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami, surówkami i ostrymi sosami.

Czas przygotowania:

50 minut

Porcja dla:

4 osób

Kotleciki z kapustą czerwoną

Sałata z boczniakami