Składniki:
- kapusta biała (800 gramów)
- kostka sojowa (150 gramów)
- bułka tarta (12 łyżek stołowych)
- olej (1 łyżek stołowych)
- jajko (1 sztuk)
- chrzan (40 gramów)
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- czosnek (według uznania)
- majeranek (według uznania)
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekrajać na 4 części, wyciąć głąb, zalać wrzącą osoloną wodą, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Kapustę wyjąć, odcedzić, odcisnąć, zemleć razem z ugotowaną kostką sojową, wymieszać z jajkiem, tartą bułką (4 łyzki) i startym chrzanem, doprawić. Z przygotowanej masy formować w bułce tartej (8 łyżek) owalne kotleciki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami, surówkami i ostrymi sosami.
Czas przygotowania:
50 minut
Porcja dla:
4 osób