w , ,

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem

Składniki:

  • szpinak (1 kilogramów)
  • ser feta (150 gramów)
  • ser ricotta (50 gramów)
  • żółtka (1 sztuk)
  • bułka tarta (3 łyżek stołowych)
  • pierś kurczaka (4 sztuk)
  • rozmaryn (według uznania)
  • szynka (4 plastry)
  • bulion (200 mililitrów)
  • zagęstnik do sosów (1 łyżek stołowych)
  • pieprz (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczony szpinak włożyć do garnka i dusić na małym ogniu, aż zmięknie. Odcedzony, osaczony posiekać i wymieszać z rozdrobniona feta, ricottą, bułką tartą i żółtkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Umyte, osuszone mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem i rozmarynem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć po plastrze szynki i niewielką ilość szpinaku. Zwinąć roladki, spiąć wykałaczką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zapiekać ok. 35 minut w 180 stopniach. Wyjąć i trzymać w cieple.
Sos z pieczenia wymieszać z bulionem, zagotować i zagęścić zagęstnikiem. Doprawić dop smaku solą oraz pieprzem.
Roladki pokroić ukośnie na kawałki, rozłożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z ziemniakami z wody i warzywami np. z gotowanymi szparagami.

Czas przygotowania:

80 minut

Porcja dla:

4 osób

Wykwintna zupa ogórkowa

Kalafior zapiekany z szynką