Składniki:
- szpinak (1 kilogramów)
- ser feta (150 gramów)
- ser ricotta (50 gramów)
- żółtka (1 sztuk)
- bułka tarta (3 łyżek stołowych)
- pierś kurczaka (4 sztuk)
- rozmaryn (według uznania)
- szynka (4 plastry)
- bulion (200 mililitrów)
- zagęstnik do sosów (1 łyżek stołowych)
- pieprz (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczony szpinak włożyć do garnka i dusić na małym ogniu, aż zmięknie. Odcedzony, osaczony posiekać i wymieszać z rozdrobniona feta, ricottą, bułką tartą i żółtkiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Umyte, osuszone mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem i rozmarynem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć po plastrze szynki i niewielką ilość szpinaku. Zwinąć roladki, spiąć wykałaczką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zapiekać ok. 35 minut w 180 stopniach. Wyjąć i trzymać w cieple.
Sos z pieczenia wymieszać z bulionem, zagotować i zagęścić zagęstnikiem. Doprawić dop smaku solą oraz pieprzem.
Roladki pokroić ukośnie na kawałki, rozłożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z ziemniakami z wody i warzywami np. z gotowanymi szparagami.
Umyte, osuszone mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą oraz pieprzem i rozmarynem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć po plastrze szynki i niewielką ilość szpinaku. Zwinąć roladki, spiąć wykałaczką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zapiekać ok. 35 minut w 180 stopniach. Wyjąć i trzymać w cieple.
Sos z pieczenia wymieszać z bulionem, zagotować i zagęścić zagęstnikiem. Doprawić dop smaku solą oraz pieprzem.
Roladki pokroić ukośnie na kawałki, rozłożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z ziemniakami z wody i warzywami np. z gotowanymi szparagami.
Czas przygotowania:
80 minut
Porcja dla:
4 osób