Składniki:
- kalafior (1 sztuk)
- szynka (100 gramów)
- masło (3 łyżek stołowych)
- bułkia tarta (2 łyżek stołowych)
- papryka czerwona (0,5 sztuk)
- mleko (0,5 szklanek)
- tłuszcz (według uznania)
- cukier (według uznania)
- sól (według uznania)
Przygotowanie:
Oczyszczony średni kalafior podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku z dodatkiem mleka i szczypty cukru, gotować 5 minut, osączyć. Roztopić 3 łyżki masła w rondelku, wsypać bułkę tartą i lekko zrumienić. Oczyszczona paprykę oraz szynkę pokroić w paseczki. W natłuszczonej formie ułożyć różyczki kalafiora, polać zrumienioną bułka tartą, posypać pokrojona szynka i papryką. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.
Czas przygotowania:
45 minut
Porcja dla:
4 osób