w , ,

Kalafior zapiekany z szynką

Składniki:

  • kalafior (1 sztuk)
  • szynka (100 gramów)
  • masło (3 łyżek stołowych)
  • bułkia tarta (2 łyżek stołowych)
  • papryka czerwona (0,5 sztuk)
  • mleko (0,5 szklanek)
  • tłuszcz (według uznania)
  • cukier (według uznania)
  • sól (według uznania)

Przygotowanie:

Oczyszczony średni kalafior podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku z dodatkiem mleka i szczypty cukru, gotować 5 minut, osączyć. Roztopić 3 łyżki masła w rondelku, wsypać bułkę tartą i lekko zrumienić. Oczyszczona paprykę oraz szynkę pokroić w paseczki. W natłuszczonej formie ułożyć różyczki kalafiora, polać zrumienioną bułka tartą, posypać pokrojona szynka i papryką. Zapiekać 30 minut w 180 stopniach.

Czas przygotowania:

45 minut

Porcja dla:

4 osób

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem

Sos tatarski